Malzemeler
- 1 su bardağı iç bakla kuru beyaz iç bakla
- 3 ya da 4 su bardağı su
- 1 tane kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 tane kesme şeker
- 1 tane limonun suyu
- Dereotu
Yapılışı
11 gece öncesinden kuru baklayı su içerisine koyup ıslatınız. Favayı kullanmadan önce yıkayıp tencere içerisine koyunuz.
2Sıvı yağı tencerenize koyup iri iri doğramış olduğunuz soğanları yumuşayarak şeffaf renk alıncaya kadar kavurunuz.
3Tencereye aldığınız bakla içerisine öncelikle 2 su bardağı su ekleyiniz ve tuzunu ilave ediniz. Suyunu çekmeye çok az kala tekrardan 1 su bardağı sıcak su ekleyip haşlayınız.
4Baklalarınız hafif yumuşayınca az miktarda kalan suyu dökmeyiniz. Baklalarınızın yumuşaklığını kontrol ediniz ve gerek duyarsanız bir miktar daha su ekleyiniz.
5Baklaların içerisine kavurulan soğanları ekleyiniz. Ocağın altını kapatmayınız ve kısık ateşte pişirme işlemine devam ediniz.
6Suyu iyice azalan baklalar yumuşayınca iki tane kesme şekeri ekleyip limon suyu sıkın ve biraz daha pişirme işlemine devam ediniz.
7Toplam olarak baklalar için 3 ya da 4 su bardağı su eklemeniz yeterli olmaktadır.Tam olarak pişen ve yumuşayan favaya saplarını ayıklanmış olduğunuz dere otlarını ekleyip robottan geçiriniz ya da eklemeyip baklaları sadece blenderdan geçirip püre kıvamına getirebilirsiniz. Bakla püresi içerisinde dereotu yok ise soğuduğu zaman favanın üstünde servis edebilirsiniz.
8Favaya birazcık zeytin yağı dökerek çok küçük doğranmış olan soğan, aynı şekilde doğranmış domates ve dereotu ile ya da maydanoz ve kırmızı biberle de süsleyip servis edebilirsiniz. Böylece fava tarifi hazır enfes bir sunum hazırlayabilirsiniz ve misafirlerinizi kendinize hayran bırakabilirsiniz.